C. van Eesterenlaan 25-29, 1019 JK Amsterdam
020 419 9995
info@zeeburgorthodontie.nl

Activator

Een andere veel gebruikte uitneembare beugel is de activator. De activator is een apparaat dat uit een boven‐ en een onderbeugel bestaat die aan elkaar vastzitten. Daarom wordt deze beugel ook wel blokbeugel, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. Er zijn veel verschillende uitvoeringen van de activator.
Een activator is niet in de eerste plaats bedoeld om tanden te verplaatsen. Het belangrijkste doel van deze apparatuur is om de groei van de onderkaak en te bovenkaak te beinvloeden en zo de voor‐achterwaartse verhouding van de kaken beter op elkaar af te stemmen. Indien je een tijdje een activator gedragen hebt, zullen je kaken beter op elkaar gaan passen en zul je je mond, tanden en kaken beter kunnen gebruiken. Net zo belangrijk is ook dat je uiterlijk zal verbeteren.
Een activator werkt alleen als hij goed gedragen wordt, minstens 20 uur per etmaal. Tijdens het eten en sporten moet je de activator uitdoen. Zorg ervoor dat je de activator volgens een strak schema draagt en elke dag zoveel mogelijk dezelfde tijden inhoudt.
In het begin zit de activator soms strak in je mond. Na een paar dagen zul je merken dat hij losser gaat zitten. Wanneer je dichtbijt gaat dat op een heel andere manier dan je voorheen gewend was.
Ook slikken en praten gaat anders. Je zult echt even aan de activator moeten wennen.
In het begin hebben veel kinderen soms last van veel speeksel, slissen met praten, moe gevoel in de kauwspieren, blaartjes op het tandvlees en/of gevoelige tanden. Meestal duren deze klachten niet lang, maar als er na een of twee weken nog steeds klachten zijn, moet je even een afspraak maken.
Zorg er verder voor dat je de activator goed schoonhoudt en dat je de activator goed opbergt wanneer je hem niet draagt. Je kunt daartoe het plastic doosje gebruiken welke je samen met de beugel hebt gekregen
Schoonhouden van de beugel gaat goed met een gewone tandenborstel en tandpasta. Doe dit iedere dag zorgvuldig voor of na het tandenpoetsen. Wanneer er toch veel aanslag of misschien een beetje kalk (tandsteen) op de beugel zit kun je ook Steradent of een ander soort kunstgebitreiniger gebruiken. Hoewel een beetje schoonmaakazijn ook vaak goed werkt.


Wanneer mag de beugel uit:

‐ tijdens het eten ‐ tijdens het tanden/beugel poetsen ‐ tijdens zwemmen en andere sporten ‐ tijdens leesbeurten op school ‐ tijdens het bespelen van een blaasinstrument ‐ op je verjaardag