C. van Eesterenlaan 25-29, 1019 JK Amsterdam
020 419 9995
info@zeeburgorthodontie.nl

Beugel EHBO

Uitneembare beugel / activator Laat de beugel uit en bel/mail de praktijk zodat we U op de eerstvolgende beschikbare afspraak kunnen inplannen. In sommige gevallen wordt de beugel voor reparatie opgestuurd naar een tandtechnisch laboratorium. De reparatie duurt dan iets langer. Als u uw gebitsmodellen nog hebt, neem deze dan mee.

Uitstekend draadje
Vraag iemand om voorzichtig met een nagelknipper of kniptang het prikkende draadje af te knippen. Bel/mail met de praktijk zodat ze U op de eerstvolgende beschikbare afspraak kunnen inplannen, ook als het draadje na uw handeling niet meer prikt.

Loszittend bandje
Uitsluitend wanneer het hindert mag het ringetje verwijderd worden van de kies. Soms is het nodig om dan ook een stukje van een draad van de beugel af te knippen (zie ‘Er prikt een draadje’). Wanneer u een headgear/buitenbeugel draagt dan moet u deze uitlaten tot het ringetje weer is vastgezet. Bel/mail de praktijk zodat ze U op de eerstvolgende beschikbare afspraak kunnen inplannen en neem de beugel mee.

Loszittend slotje
Uitsluitend wanneer het hindert mag de bracket verwijderd worden van de draad. Soms is het dan ook nodig om een stukje van de draad af te knippen. Stop tijdelijk met het dragen van elastiekjes. Bel/mail de praktijk zodat ze U op de eerstvolgende beschikbare afspraak kunnen inplannen.

Losse spalk
Prikt de spalk, doe er dan wat wax op (of eventueel een stukje suikervrije kauwgom) en neem op de eerstvolgende werkdag contact op met de praktijk. Laat het spalkje in de mond zitten en wees er heel voorzichtig mee. Trek de spalk nooit los. Als de spalk uit uw mond is dan kunnen de tanden zich vrij snel weer verplaatsen! Vervolgens moet er een nieuwe spalk gemaakt worden waar ook extra kosten aan vastzitten. Wanneer u een nachtbeugel/retentiebeugel heef draag deze dan zoveel mogelijk.

Herbst / powerscope
Als de schanieren los zitten probeer deze dan zelf met het meegeleverde imbus sleuteltje vast te draaien. Mocht dit niet lukken probeer dan beide kanten los te draaien en de scharnieren te verwijderen. Mocht er een ringetje/bandje loszitten zie ‘’er zit een ringetje/bandje los’’. Mail de praktijk zodat ze u de eerstvolgende werkdag kunnen inplannen om de beugel te laten repareren.