C. van Eesterenlaan 25-29, 1019 JK Amsterdam
020 419 9995
info@zeeburgorthodontie.nl

De buitenboortbeugel

De buitenbeugel, ook vaak aangeduid als buitenboordbeugel of met de meer officiele naam “de headgear”. De buitenbeugel bestaat uit twee metalen bogen, één in de mond en één buiten om je gezicht. Van de binnenboog moeten de uiteinden in kleine buisjes worden geschoven, die aan de ringetjes om de kiezen of aan een beugel in de mond vast zitten. Deze binnenboog zit met een metalen verbindingsgedeelte aan de buitenboog vast. Indien je de beugel in hebt, bevindt dit metalen verbindingsgedeelte zich tussen de lippen. Aan de buitenboog kan een band in de nek (nekbeugel) worden vastgemaakt.
Met de buitenbeugel wordt kracht uitgeoefend op de bovenkaak. Deze kracht heeft invloed op de groei van de bovenkaak en ook op de kiezen waar hij aan bevestigd is. De richting en de grootte van de kracht hangen af van de manier waarop het gezicht groeit en hoe de kiezen moeten verschuiven.
De buitenbeugel wordt vaak gebruikt om meer ruimte te maken voor de blijvende tanden die nu te weinig plaats hebben. In het begin zijn de kiezen vaak gevoelig maar dat gaat vanzelf na enige tijd over. Ook kunnen de kiezen iets losser gaan staan door de kracht die erop wordt uitgeoefend. Het slijmvlies van je wangen, lippen en tong kan geïrriteerd raken, hetgeen na een paar dagen meestal vanzelf weggaat.
Het is belangrijk om de volgende regels in acht te nemen:
‐ Een headgear moet volgens de instructies gedragen worden, dus meestal minimaal 16 uur per dag. Het apparaat werkt natuurlijk alleen als het gedragen wordt. Het resultaat hangt dus volledig van jouw medewerking af.
Hoe meer de headgear gedragen wordt, hoe beter het resultaat is en hoe sneller het werkt. Als je dit heel goed gedaan hebt mag je na een tijdje de HG minder gaan dragen maar alleen als de tandarts of een van de assistentes dit aangeeft.
Tip: draag de headgear volgens een vast patroon! Routinematig een beugel dragen kost minder energie.
‐ Draag de headgear niet tijdens het eten en sporten of in andere situaties waarin tegen de beugel gestoten kan worden. Spelen met de headgear betekent risico voor je gebit en voor je ogen.
‐ Als je de headgear uitdoet moet je hem altijd eerst losmaken van de nekband. NOOIT proberen de HG uit je mond te halen zonder de blauwe modules te hebben losgemaakt. Als je de HG verkeerd uitdoet kan deze terugspringen en je behoorlijk pijn doen. Als je niet zeker weet hoe je HG moet gebruiken vraag het dan aan de tandarts of aan een van de assistentes.
3